Smakhanverk av lokala råvaror.

Personligt och smakrikt. Stort som smått.

GOD MAT LAGAD FRÅN GRUNDEN

NÄRODLAT

Fantastiska råvaror finns omkring oss och ofta närmare än man kan tro. Vi söker alltid först och främst i vår närhet för de råvaror vi behöver.

KORSGÅRDEN

Korsgården
Korsgården var ju gården vid korsvägen och ingenstans i dessa bygder torde så många hästforor med kol, malm, timmer och spannmål ha fraktats, som på de vägar som möttes här. Korsgården är omtalad första gången 1539 och sedan 1540 ”hemman under Almenäs”.
I Korsgården har funnits en masugn från 1700-talet och fram till 1880. Den mesta malmen kom från Smålands Taberg men även en del myrmalm togs från sjöar och mossar i trakten. Malmen från Taberg kom sjövägen på Vättern och fraktades därefter med hästar eller oxar till masugnen. Kol till järnframställningen har kolats i milor uppe på Hökensås, otaliga är kolbottnarna uppe på åsen. Det färdiga tackjärnet fraktades till Åreberg i Tibro där det smiddes till stångjärn.

I Korsgården har funnits ett sågverk som härjades av en brand 1975 och har därefter inte byggts upp. I det som finns kvar av sågverket driver Rune Ottosson, f.n. år 2012, Fågelås Trä. Det är han som sågat till de stolpar av lärkträ som ledsagar er utmed leden.

I Korsgården har det också funnits en kvarn. Byggnaden finns kvar än i dag. Kvarnen lades ner 1969.


Text lånad från
https://www.pilgrimsledhjokungslena.se/leden/norra-fagelas-korsgarden/

BASTUN

Sommaren 2024 tog vi första steget för att göra om den gamla bastun och omklädningsrummet, som också fungerat som replokal, till ett modernt produktionskök och mötesplats för Cross Yard Catering.
Strax utanför Hjo, nära Almnäs bruk, ligger det snart 100 år gamla stenhus som kommer bli vår bas och kreativa plats.